Before & After Story:: Townhouse Living

Updated: Aug 21

Sharing the journey of redesigning a space we previously worked on almost two years ago. This time, there was more room to explore and push the envelope. Here's the story of how we did just that!


Our previous work in the same space was designed using a lot of what was already there. While it had its own special charm, it was time for a refresh.


Sunlight as a design element


When we began conversations about re-designing, my clients were in a time of transition in their lives. They needed a space that not only looked beautiful but also helped them feel supported. Our plan was to create a space that felt open, airy and light. Immediately, the focus went into using the bounty of sunlight that flooded this area of the house. Sunlight has many proven benefits including uplifting energy levels, mood balancing and improving overall quality of life.

When designing around natural sunlight, everything inside should complement to enhance the living experience. The very first thing we changed was the wall colour. Nothing wrong with the previously blue walls but in this case, Benjamin Moore's Swiss Coffee provided just the perfect amount of creamy warmth to the natural glow of the sunlight. We styled the windows with light sheer cotton curtains to softly filter the light.


Neutral Furniture


Our furniture picks focussed on using different textures in a monochromatic palette. We kept the palette largely warm with whites, creams and beiges. We also included a lot of natural materials like on the rattan accent chairs and baskets. The aesthetic we followed was clean and minimalistic. We even re-used their old coffee table that was purchased in the previous redesign of the same space. My clients were very happy about that :)


Using Colour Tastefully


With subtle introductions of pastels on throw pillows and rich colour on the vase, we punctuated the space.

Sometimes a neutral palette can turn a little too plain. In this case, however, we prevented that by bringing in a explosion of colour through art. This is a framed print by Norval Morrisseau, also known as Copper Thunderbird, who was an Indigenous Canadian artist from the Bingwi Neyaashi Anishinaabek First Nation. His piece titled 'Young Shaman' brought out a soulful energy to the space while still providing an invigorating palette of colours.

Designing with natural elements help create an environment that feels positive and centred in energy. They are what elevate beautiful interiors to feel rejuvenating and refreshing.


Hope you enjoyed this before and after story. Be sure to subscribe to get notified for all future posts that I can't wait to share with you! Follow along on instagram @shastudioinc.


To see more views of the previous version of the space, check out the project page here and read the before and after story here.


Thanks for reading. Have a lovely rest of your day!

 © 2020 by Sha Studio Inc. Proudly created with Wix.com

Live Inspired